lauantai 14. marraskuuta 2015

Herkkukakku linnuillle

 
 
Vanhat kakkuvuoat ovat loistavia muotteja kauniiden linnunruokien valmistukseen.
Lisäksi kakut ovat nopeita valmistaa. Kattilassa vain sulatetaan kookosrasvaa tai suolatonta sianihraa miedolla lämmöllä. Ainakin kookosrasvan sekaan kannattaa sekoittaa myös kolmasosa tai puolet öljyä, ettei kakku muutu liian kovaksi pakkasilla.

Rasvan sulaessa kakkuvuokaan kaadetaan halutulta paksuudelta siemen-pähkinäsekoitusta, jonka päälle sula rasva levitetään niin että kaikki siemenet hukkuvat rasvaan. Kakku viedään viileään jäähmettymään.
 
Lisää lintujen talviruokinnasta ja eri lajien herkuista löydät ainakin täältä:


Kieputan, kieputan, kieputan.... pannunalusen!

 
 
 
Yksinkertaisella kieputustekniikalla valmistettu pannunalunen on jälleen yksi niistä töistä, johon saa helposti hukutettua jämälankoja ja langanpätkiä. Tosin kuvan työ on toteutettu valmiiksi liukuvärjätyllä Novitan Puro-langalla.

Villalanka on kieputeltu kolminkertaisen matonkuteen päälle aina 2-3 cm:n pätkissä, jonka jälkeen lanka on kiepautettu neulan avulla edellisen kerroksen ympäri ja taas jatkettu muutama sentti kieputusta. Näin kerrokset kiinnittyvät punonnan edetessä suoraan toisiinsa ja värien vaihtuessa kiinnityspistot erottuvat kauniisti työssä.
Alussa ja lopussa kudetta kannattaa leikata viistoon, jotta aloituskieppi ja ripustuslenkin kiinnitys saadaan tarpeeksi siistiksi.

Työtä ei kannata yrittää tehdä liian pitkillä lankapätkillä, koska ne sotkeutuvat helposti. Lankapätkän tultua loppuunsa, se päätellään pujottamalla lankaa neulalla työn taustapuolella valmiin punoksen alle. Samalla tekniikalla kiinnitetään myös uusi punontalanka.

Hypertufa

 
 
Lunta odotellessa vielä pieni pala mennyttä syksyä.
Pari kesää sitten hypertufalla rapattu kukkapenkin reunus alkaa pikkuhiljaa saada sammalta pintaansa. Reunus on rakennettu lecasoraharkoista sorapatjan päälle.

Hypertufan valmistus ja rappaus:
Sekoita saavissa 1 osa hiekkaa, 1 osa sementtiä ja 1 osa kasvuturvetta.
Lisää vettä vähitellen, kunnes seos on paksua, jähmeää puuroa.  Ennen rappausta harkot kannattaa kastella hyvin. Sitten suojahanskat käteen ja massan levitykseen. Massaa heitetään kourallinen kerrallaan kylkiin, jotta se varmasti tarttuu kiinni. Lopuksi pintaa voi muotoilla uurteisemmaksi teräsharjalla. Valmis pinta peitetään muovilla ja pintaa kastellaan ensimmäisten päivien aikana useita kertoja, jotta pinta kuivuu tarpeeksi hitaasti lujaksi.